Persoonlijke Hotspot: welk abonnement is het meest geschikt voor tethering op de iPad en Tablets?

Nu aan het lezen
Persoonlijke Hotspot: welk abonnement is het meest geschikt voor tethering op de iPad en Tablets?

iPhone hotspotWat is een Persoonlijke Hotspot?

Met een Persoonlijke Hotspot (tethering) start je in een handomdraai jouw persoonlijke WiFi Hotspot. Zo is je het mogelijk om te kunnen internetten op je Tablet, iPad of Laptop, waar je maar wilt!

Dat Telecomproviders dit lang niet altijd leuk vinden, blijkt wel uit het feit dat zij vaak (vanaf buitenaf) deze functionaliteit op je iPhone hebben uitgezet. Wij waren benieuwd naar de reden waarom dit nu eigenlijk is, en zijn op enkele interessante weetjes gestuit!

Providers blokkeren de Hotspot button

Momenteel is het zo dat je niet met elk abonnement persoonlijke hotspot op je iPhone kunt (of mag) aanzetten. Nu is de vraag natuurlijk: waarom mag je als consument niet zélf beslissen hoe jij jouw databundel wil gebruiken? Onlangs zijn hier door VVD Tweede Kamerlid Afke Schaart ook kamer vragen over gesteld. Afke wenst dat telecomproviders transparant zijn en hun beleid aanpassen. Momenteel zijn er een aantal telecomproviders die het verbieden om je mobiele internet op je iPhone te koppelen met je iPad, Tablet of Laptop!

Delen van internet (Personal hotspot) geblokkeerd in IOS

Ook teamleden van onze redactie kochten in het verleden speciaal een iPhone 4 en 4S om via Tethering (Persoonlijke Hotspot) internet tussen iPhone en Laptop te kunnen delen. De grootste telecomproviders zoals Vodafone en T-Mobile blokkeert vandaag de dag nog veelal de Personal Hotspot functionaliteit van de iPhone 4 en iPhone 4S. Sinds 14 mei 2012 lijkt Vodafone de blokkade ook van haar oudere abonnementen te hebben verwijderd. Eerder verschenen al berichten in de media dat Vodafone bij alle nieuw afgesloten abonnementen in 2012 de Persoonlijke Hotspot weer mogelijk had gemaakt.

Bij KPN, Hi, Telfort en Vodafone staat deze functionaliteit standaard aan en sinds kort is het bij oude abonnementen van Vodafone dus ook weer mogelijk om je internet te delen met je Tablet of Laptop. Bij T-Mobile wordt deze mogelijkheid nog steeds geblokkeerd, tenzij je extra betaald.

Wij vroegen ons nu af: Hoe zit het nu echt? Welk abonnement is nu het beste wanneer je graag Tethering of Personal Hotspot wenst te gebruiken?

T-Mobile vraagt vijftien euro

Als je op verschillende fora’s op het internet zoekt, of belt met de klantenservice van T-Mobile.. Dan wordt één ding duidelijk: je moet een extra betalen en een ‘My Hotspot’ bundel afsluiten voor 15 euro per maand. Dit komt dus bovenop je al torenhoge abonnementskosten. Alleen dan zal T-Mobile deze blokkade van je iPhone afhalen, aldus T-Mobile.

Vodafone: Hotspots voor alle nieuwe abonnementen

Bij Vodafone lijkt het voorlopig dus dat tethering mogelijk is voor alle abonnementen per 14 mei 2012. Inmiddels ontvangt de redactie steeds meer berichten van mensen met zeer oude “Bel-SMS-Web” abonnementen waarbij het ook weer mogelijk is om een Personal Hotspot te starten.

Tele2 gedoogt Personal Hotspot

Tele2 houdt zich aan hun Fair Use Policy. In deze policy van Tele2 staat: “internet op je Mobiel-bundels zijn niet bedoeld voor het gebruik van een mobiele telefoon of PDA in combinatie met een laptop – al dan niet via bluetooth. De simkaart die hoort bij je ‘internet op je mobiel’ abonnement mag alleen worden gebruikt in een mobiele telefoon.” Middels een telefonische reactie heeft Tele2 laten weten dat zij de functionaliteit van tethering – of te wel Personal Hotspot – niet standaard heeft uitgeschakeld. Het is dus mogelijk om je internet te delen. De reden – en wij zijn het hier volledig met Tele2 eens – is, dat wanneer je jouw internet deelt tussen iPhone en iPad of Laptop, dit groot dataverbruik tot gevolg kan hebben! Je internet nu eenmaal veel prettiger op een groot scherm met (al dan niet digitaal) toetsenbord! Hierdoor loopt je dus de kans op een onaangename verrassing van hogere verbruikskosten dan met je iPhone.

KPN, Telfort en hi geeft tethering gratis!

Na telefonisch contact met Hi geven zij de volgende reactie: “tethering en internet delen is niet toegestaan. In de algemene voorwaarden staat dat je jouw iPhone niet mag gebruiken als modem. Uiteraard is het wel mogelijk om de simkaart rechtstreeks in je iPad stoppen, indien deze 3G ondersteund.

Verder zal Hi geen stappen ondernemen als je jouw Persoonlijke Hotspot activeert en gebruikt. Zeker niet wanneer dit gebruik voor privé is, geeft Hi aan. Ook KPN en Telfort geeft dezelfde reactie, en zijn zelfs nog iets soepeler dan Hi. Je iPhone als modem gebruiken is geen enkel probleem, aldus KPN en Telfort. Zij voegen hier aan toe dat het ook toegestaan zal worden bij alle oudere abonnementen van KPN, Hi en Telfort.

Conclusie

Voor de consument is het onduidelijk welke telecomprovider tethering wél of niet toestaat. De algemene voorwaarden zijn alles behalve transparant, maar het lijkt bijna bij alle Telecomproviders te zijn toegestaan, behalve T-Mobile.

In de voorwaarden van Vodafone en T-Mobile staat nergens duidelijk omschreven dat tethering (modemgebruik) niet is toegestaan. Maar in de praktijk zijn consumenten toch verplicht een extra bundel van vijftien euro per maand aan te schaffen als ze gebruik willen maken van Personal Hotspot of tethering.

Bij KPN, Telfort en Hi is Persoonlijke Hotspot volgens de algemene voorwaarden helemaal niet mogelijk, maar lijkt dit in de praktijk wél heel gemakkelijk aangezet te kunnen worden.

Bij Tele2 staat er in de voorwaarden dat het niet mag, maar ze laten het wél toe en verbieden het verder ook niet.

Andere mogelijkheden om Tethering te activeren:

Er zijn nog 2 andere mogelijkheden om Tethering of Personal Hotpot te activeren. Als eerste vind je in de Appstore enkele Apps terug waarmee je voor een paar euro de functionaliteit koopt om Tethering weer aan te zetten. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om je iPhone te jailbreaken. Na het Jailbreaken zou het dan weer mogelijk moeten zijn – al dan niet met de juiste App – om je iPhone weer als Persoonlijke Hotspot te kunnen gebruiken.

Wat vind jij van dit artikel?
Heeft mij geholpen!
33%
Informatief
33%
Neutraal
0%
Gehad
33%
Nooit meer
0%
Over de schrijver
Goedkoopste-iPhone.nl

Dit artikel is samengesteld door de redactie van goedkoopste iPhone. Met grootse nauwkeurigheid zorgt de redactie die bestaat uit totaal 4 leden ervoor dat alle informatie op deze pagina klopt. Mocht dit niet het geval zijn laat het ons dan weten door ons hiervan op de hoogte te stellen.

Stel je vraag / Reageren