Wat is er allemaal nieuw aan iOS 10

Nu aan het lezen
Wat is er allemaal nieuw aan iOS 10

Wat is er allemaal nieuw aan iOS 10Hebben we ondertussen al een beetje kunnen wennen aan de nieuwe eigenschappen van iOS 10? Sinds de release van de iPhone 7, is ook het nieuwe operating systeem van Apple gelanceerd en op toestellen geïnstalleerd. De eerste uitbreiding op iOS 10, iOS 10.1.1 is ook al weer een week geleden (10 november 2016).

Wat voor eigenschappen heeft iOS10?

iOs 10 is de grote overstap van iOS 9. Het bevat allemaal weer nieuwe widgets en functies. De nieuwe iOS is niet beschikbaar voor elke telefoon. Alleen van iPhone 5 is het mogelijk om te upgraden. De oudere versies waren eveneens niet compatible met iOS 9 (uitzondering iPhone 4s). Tijdens elke grote upgrade komen tal van nieuwe functies. In dit artikel belichten we de belangrijkste en grootste veranderingen ten opzichte van iOS 9.

> Toegangsscherm

Voor het toegangsscherm zijn er een aantal wijzigingen op te merken. Ben je gewend om de schuifbalk-functie te gebruiken? Dan blijf je dit nog wel eventjes doen. Echter kan je hiermee niet meer je telefoon openen. Je kan de telefoon nu doormiddel van de vingersensor ontgrendelen. Dit is alleen mogelijk bij de toestellen die een vingersensor hebben met touchID. Dit kun je doormiddel van instellingen aanpassen: Instellingen -> Algemeen -> Toegankelijkheid -> Thuisknop. De iPhone SE, 6s en 7 hebben een functie dat je het scherm kunt “ontwaken” bij het op tillen van je toestel: Instellingen -> Beeldscherm en Helderheid -> Night shift.

> Notificaties

Als je een notificatie krijgt, zoals een SMS-bericht of een Whatsapp-bericht kun je die nu lezen zonder de applicatie te openen. Ook is het mogelijk om direct te antwoorden. iMessage laat de gehele gesprekshistorie zien als je naar boven scrollt en de afbeeldingen die verzonden zijn kun je zien zonder de applicatie te openen. Deze functie is niet beschikbaar op de iPhone 5 en 5c.

> Bedieningspaneel

Apple heeft het bedieningspaneel aangepast. Dit bedieningspaneel komt tevoorschijn als je vanaf onderaan naar boven veegt. Het bedieningspaneel bestaat nu uit drie schermen. Het eerste scherm bestaat uit de bekende instellingen, zoals Wifi, Bluetooth en zaklamp etc. Het tweede scherm is je bedieningspaneel voor je muziek. Het laatste scherm is beschikbaar voor je HomeKit of Woning-apps. De HomeKit zorgt ervoor dat jij apparatuur in jouw huis vanaf je telefoon kan besturen, zoals de kachel, lampen en muziek.

> Standaard-apps verwijderen

Eindelijk, je kan de vervelende apps van Apple nu verwijderen waar je niets mee doet. Dit werkt op dezelfde manier als het verwijderen van andere applicaties. De telefoon verwijdert ze niet, maar verbergt ze. Je moet ze wel weer opnieuw downloaden als je ze weer terug wilt. Het verwijderen van standaard apps levert je ongeveer 125/150mb ruimte op.

> Woning-app

In iOS 10 is een aparte omgeving gecreëerd voor je applicaties die huishoudelijk apparatuur kan besturen. Zo hoef je niet elke app afzonderlijk te openen. Vanuit het bedieningspaneel, die je door van beneden naar boven te vegen, omhoog ziet komen, kun je het gewenste apparatuur bedienen. Voeg apparaten toe via de “Woning” app in je beginscherm.

Tot slot

Dit zijn enkele eigenschappen van iOS 10 die benoemd zijn. Er zijn veel meer nieuwe functies of widgets en is het design is aangepast. Echter is het design niet drastisch veranderd, dus niet noemenswaardig. Ben je benieuwd naar andere functies van iOS 10? Laat het ons weten.

Wat vind jij van dit artikel?
Heeft mij geholpen!
0%
Informatief
0%
Neutraal
0%
Gehad
0%
Nooit meer
0%
Over de schrijver
Dennis Toele

Direct vanaf de eerste lancering van de iPhone was ik gecharmeerd van de iPhone; het materiaal, de finesse en de ongekende (nieuwe) mogelijkheden van een “smartphone”. Omdat de abonnementsprijzen nogal uiteen liepen startte ik een eigen onderzoek en al snel begon iedereen mij te zien al “specialist”. Sindsdien draag ik bij aan Goedkoopste iPhone.nl.

Stel je vraag / Reageren