Verschillen iPhone 5S, iPhone SE en iPhone 6S

Nu aan het lezen
Verschillen iPhone 5S, iPhone SE en iPhone 6S

De nieuwste & kleinste iPhone SE!De iPhone SE is de nieuwste iPhone van Apple, en het is er niet zomaar eentje. De iPhone SE is vrij bijzonder en verassend omdat Apple er met de iPhone SE duidelijk voor kiest om te blijven investeren in “kleinere” 4-inch smartphones. Qua hardware en het design is het model weer niet echt heel vernieuwend en spannend. Apple heeft er namelijk voor gekozen om het design van de iPhone 5S te hergebruiken maar een groot deel van de hardware van de iPhone 6S in te zetten.

In dit bericht vergelijken we de nieuwstee iPhone SE met de modellen waar de SE het meeste van weg heeft; de iPhone 5S en de iPhone 6S.

 

Laten we eerst de eigenschappen naast elkaar zetten

iPhone SE iPhone 5S iPhone 6S
4-inch IPS Retina (640 x 1.136 pixels) 4-inch IPS Retina (640 x 1.136 pixels) 4,7-inch IPS Retina (750 x 1.334 pixels) met 3D Touch
iOS 9.3 iOS 7 (update naar iOS 9.3 beschikbaar) iOS 9 (update naar iOS 9.3 beschikbaar)
1,8GHz dual-core Apple A9-processor + M9-coprocessor + 2GB RAM 1,3GHz dual-core Apple A7-processor + M7-coprocessor + 1GB RAM 1,8GHz dual-core Apple A9-processor + M9-coprocessor + 2GB RAM
16GB of 64GB 16GB, 32GB of 64GB 16GB, 32GB of 64GB
12-megapixel camera + dubbele LED-flitser + 4K-videorecorder + HD-frontcamera (1,2-megapixel) met 720p HD-videorecorder 8-megapixel camera + dubbele LED-flitser + 1080p Full HD-videorecorder + slow-motion modus + HD-frontcamera (1,2-megapixel) met 720p HD-videorecorder 12-megapixel camera + dubbele LED-flitser + 4K-videorecorder + HD-frontcamera (5-megapixel) met 720p HD-videorecorder
o.a. Touch ID (vinger-afdrukscanner), Siri (met Hey Siri), FaceTime, Live Photos, Retina Flash o.a. Touch ID (vinger-afdrukscanner), Siri, FaceTime o.a. Touch ID (vinger-afdrukscanner), Siri (met Hey Siri), FaceTime, Live Photos, Retina Flash, 3D Touch

 

De verschillen in het display en het design

Zo op het oog heeft de iPhone SE het meeste weg van de iPhone 5S. Met het meest voor de hand liggende dat het display nog steeds 4-inches telt, een resolutie heeft van 640 x 1.136 pixels én de aanwezigheid van de IPS Retina-schermtechnologie. Het compacte aluminium design is daarnaast ook sterk van de iPhone 5S geleend; maar wijkt nét ietsjes af van de 5S. Zo is de iPhone SE voorzien van afgeschuinde randen en is ‘ie te koop in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roségoud. Zowel de iPhone SE als de 5S zijn natuurlijk een stukje kleiner dan de iPhone 6S, die zelf een 4,7-inch IPS Retina-display heeft met 750 x 1.334 pixels.

Apple heeft er duidelijk voor gekozen om niet alle eigenschappen door te voeren in de SE, dit om de kosten te drukken. Zo ontbreekt op de SE (maar ook op de 5S) de 3D Touch-technologie, die natuurlijk wel op de 6S aanwezig is. Wil je meer over 3D Touch weten, bekijk dan de iPhone 6S aanbiedingen-pagina.

iPhone-6S-Plus-SE-5S-comparison

Over het besturingssysteem

De iPhone 5S is standaard voorzien van iOS versie 7. De iPhone 6S wordt al standaard geleverd met iOS 9. Maar welke versie van het besturingssysteem ook voor geïnstalleerd is, uiteindelijk kan je altijd kosteloos upgraden naar de meest recente versie. iOS versie 9.3En deze meest recente versie is ook te vinden op de iPhone SE; iOS 9.3. Sinds iOS versie 9 is er minder ruimte nodig om de installatie te volbrengen. Met de nieuwe mogelijkheid “Installeer later” kan je het moment van upgraden plannen, bijvoorbeeld ´s nachts als je je iPhone niet gebruikt. In de allernieuwste versie iOS 9.3 is nu ook een Night Shift-modus (Nachtmodus). Met deze stand kan je de hoeveelheid blauw licht verminderen. Dit zou moeten zorgen voor een betere nachtrust, wij zeggen echter; laat je iPhone ‘s nachts gewoon lekker uit en ga slapen… De Notes-app in iOS 9.3 in combinatie met Touch ID kan je je notities via een vingerafdruk beveiligen. Maar dit is natuurlijk voor nu alleen op de iPhone 6S.

De verschillen in processorkracht & geheugen

De nieuwste processor van Apple: A9!De iPhone SE heeft een 64-bit Apple A9-processor, dezelfde die je ook vindt in de iPhone 6S en 6S Plus. Doordat van deze chipset gebruik wordt gemaakt is de processorsnelheid van de iPhone SE twee keer zo snel als die van de iPhone 5S (die de A7-processor heeft) en is de grafische processor zelfs drie keer zo snel! Bovendien is het goed om te weten dat het niet alleen sneller is maar ook efficiënter omgaat met de accu; de iPhone SE gaat dus langer mee. Daarbij is de M9-bewegingsprocessor nu opgenomen in de A9-chip. Hierdoor kunnen de functies van de iPhone actief blijven zonder dat dit veel energie kost. De iPhone SE en iPhone 6S hebben allebei 2GB RAM aan werkgeheugen, waar de iPhone 5S maar 1GB heeft. De iPhone 6S is verkrijgbaar in 16GB, 64GB en 128GB, De 5S alleen nog maar met 16GB en 32GB, en de iPhone SE komt voorlopig alleen met 16GB of 64GB geheugen.

Hoe verhouden de camera’s zich t.o.v. elkaar

De iPhone SE heeft eigenlijk nagenoeg dezelfde kwaliteit en sterktes van de iPhone 6S. Was de iPhone 5S nog voorzien van een 8-megapixel iSight-camera (wel met dubbele LED-flitser, 1080p Full HD-videorecorder én Panorama-foto’s), een 720 HD FaceTime camera aan de voorzijde (van 1,2-megapixel) en kan je filmen met de 720p HD-videorecorder. De iPhone SE heeft echter net zoals de iPhone 6S een 12-megapixel iSight-camera met Focus Pixel-technologie zodat je sneller kunt scherpstellen, heeft het verbeterde gezichtsherkenning en kan je filmen via de 4K-videorecorder modus (met een verbluffende resolutie van 3.480 x 2.160 pixels). Voor Facetimen en selfies heeft de iPhone SE net als de iPhone 5S een sensor van 1,2-megapixel. Op dit vlak is de iPhone 6S beter en sterker, namelijk met 5-megapixels. Verder kan je op de iPhone SE en iPhone 6S gebruik maken van Live Photos, met één druk maak je meerdere opnames waarbij je het moment vlak vóór en vlak na de foto ziet (bewegend). Wat ook op de SE en 6S zit, maar niet op de 5S, is “Retina Flash“. Hierbij wordt het display als flitser gebruikt voor bijvoorbeeld selfies bij slechte lichtcondities. Tot slot zijn enkele nieuwe functionaliteiten op de iPhone SE te vinden die op de iPhone 6S werden geïntroduceerd; denk aan 63-megapixel panoramafoto’s, video-opnamen tot 60 beelden per seconde voor 1080p video en 240 beelden per seconde voor slowmotion, timelapse en geavanceerde beeldstabilisatie.

Samenvattend

Op de grootte van het display, minder sterke facetime camera, het design en het ontbreken van 3D Touch na, zijn de iPhone 6S en SE eigenlijk vrij goed met elkaar te vergelijken. De iPhone 5S ondersteunt minder uitgebreide Touch ID- en Siri-functies. Live Photos en Retina Flash ontbreken zelfs op de 5S. Wat nog niet benoemd is, is de snelheid van data / internet. Met de iPhone SE en 6S kan je sneller bestanden downloaden c.q. streamen omdat de WiFi-verbinding driemaal sneller is dan die van de 5S. Bovendien kan je via de 4G/LTE-verbinding (op de 6S en SE) 50 procent sneller internetten dan op de iPhone 5S. De SE en 6S ondersteunt ook voice-over-LTE en bellen via WiFi. Wij vinden per saldo de iPhone SE echt het overwegen waard, zeker als je op zoekt bent naar een goede deal, een compacte smartphone met veel nieuwe technieken én handzaam vanwege het formaat; 4-inches.

Andere bezoekers bekeken hierna ook:

Wat vind jij van dit artikel?
Heeft mij geholpen!
30%
Informatief
40%
Neutraal
0%
Gehad
0%
Nooit meer
30%
Over de schrijver
Dennis Toele

Direct vanaf de eerste lancering van de iPhone was ik gecharmeerd van de iPhone; het materiaal, de finesse en de ongekende (nieuwe) mogelijkheden van een “smartphone”. Omdat de abonnementsprijzen nogal uiteen liepen startte ik een eigen onderzoek en al snel begon iedereen mij te zien al “specialist”. Sindsdien draag ik bij aan Goedkoopste iPhone.nl.

Stel je vraag / Reageren