Samsung Galaxy S7 vs iPhone 6s: Welke is de betere?!

Nu aan het lezen
Samsung Galaxy S7 vs iPhone 6s: Welke is de betere?!

iPhone 6s versus Galaxy S7Begin februari 2016 heeft Samsung de Galaxy S7 aangekondigd. Een high-end smartphone die voor Samsung in 2016 moet gaan vechten voor de titel ‘beste smartphone’. Wij zijn erg benieuwd hoe de Galaxy S7 het doet als we ´m vergelijken met de iPhone 6s. Want wat is nu de beste smartphone?

Het zal niemand zijn ontgaan dat er een strijd gaande is tussen Android en iOS. In de praktijk komt het vaak neer op een strijd tussen Samsung en Apple. De Samsung Galaxy S7 en de iPhone 6s zijn het op dit moment beste wat Samsung en Apple te bieden hebben en zijn bovendien allebei toestellen die een evolutie vertegenwoordigen op “voorgaand succes”. Voor de S7 is dit de S6, voor de 6S is dit de 6. Volg je het nog? Ook is het goed om te weten dat er elk jaar ruim een half jaar tijd zit tussen de releases. Zo kan Samsung dus een half jaar betere specificaties bedenken t.o.v. de iPhone 6S (die in september 2015 uit kwam), en kan Apple nu de S7 uit is een half jaar nieuwe innovaties bedenken voor de iPhone 7 die waarschijnlijk in september 2016 uit zal komen.

Laten we de iPhone 6S en Galaxy S7 vergelijking beginnen

Samsung Galaxy S7 en iPhone 6S naast elkaarApple en Samsung maken natuurlijk allebei zeer goede en innovatieve smartphones, ze houden elkaar scherp en dagen elkaar uit. Beiden doen dit wel een andere visie, maar kijken natuurlijk ook wel een beetje van elkaar af. Vanwege de verschillende visies is het lastig om hoogover de vergelijking te doen, ook is het eindresultaat heel verschillend. Als je een liefhebber bent van iOS, dan is er een grote kans aanwezig dat je Android maar niks vind. Hetzelfde geldt natuurlijk ook andersom.

Naast de Galaxy S7 en de iPhone 6s kennen beiden modellen ook grotere en krachtigere versies, dit zijn de Galaxy S7 Edge en de iPhone 6s Plus. Beide smartphones vallen in het topsegment qua smartphones (ook qua prijs) en bepalen eigenlijk gezamenlijk de koers van de smartphone-industrie. Maar daar houdt de vergelijking, afgezien van de standaardfuncties van een smartphone, wel zo’n beetje op. Laten we inzoomen op de volgende eigenschappen;

  • Rekenkracht en geheugen
  • Batterijkracht en opslag
  • Het beeldscherm
  • Het besturingssysteem
  • De camera
  • En onze conclusie

Rekenkracht en geheugen

Processoren van de Galaxy S7 en iPhone 6SSamsung heeft voor de Galaxy S7 uiteraard gekozen voor de nieuwste, krachtigste en beste hardware dat voor handen is. Apple kiest hierbij voor een sterkere focus op gewicht. Samsung heeft gekozen voor de eigen gemaakte Exynos 8890-processor, versterkt door 4GB aan RAM-geheugen. Apple maakt gebruik van de – eveneens zelfgemaakte – A9-chip en heeft 2GB RAM. Dit betekent niet direct dat Samsung het wint; de uiteindelijke snelheid (en de gebruikerservaring) is bepalender. Vergelijkbaar met een camera die 24 Megapixels (MP) heeft of 12 MP, de foto´s van de 24 MP zijn niet per definitie beter. Bovendien ontwikkelt Apple zijn eigen besturingssysteem en kan het hierdoor naadloos software en hardware op elkaar afstemmen.

Qua specificaties zou je dus vermoeden dat de iPhone 6s het aflegt aan de Samsung Galaxy S7, en dat is ook wel een beetje zo. Maar belangrijker is de gebruikerservaring, die is namelijk vergelijkbaar danwel in het voordeel van Apple.

Batterijkracht en opslag

Op dit vlak heeft Samsung qua specificaties écht de overhand. Samsung heeft in de Galaxy S7 een accu van 3000mAh verwerkt. Bijna tweemaal zoveel als de iPhone 6s, die “moet het doen” met 1750mAh. iPhone 6S en Galaxy S7Het grappige is dat door de zuinigheid van Apple’s hardware (en efficiëntie met Apple´s software) het in de praktijk er alsnog op neer komt dat je beide smartphones toch vaak 1 keer per dag (vaak ’s nachts) moet opladen. Galaxy S7´s voordeel is dat dit tegenwoordig draadloos kan. Dit zou een goeie innovatie zijn voor de iPhone 7.

Een ander voordeel van Samsung is vaak de aanwezigheid van een SD-kaartslot. Deze ontbrak in de Galaxy S6 maar zit wel weer in de S7. De iPhone heeft deze mogelijkheid niet en ook nooit gehad. Apple is van mening dat als je onderdelen in de iPhone kan stoppen die niet van Apple zelf zijn, dat dit ten koste kan gaan aan kwaliteit maar belangrijker; ten koste kan gaan aan de o zo belangrijke gebruikerservaring. Op dit vlak begrijpen wij Apple en hebben ze hier een punt, maar toch zien wij graag een SD slot.

Op zoek naar de goedkoopste abonnementen met de iPhone 6S of de Galaxy S7:

Het beeldscherm

Het wordt misschien een herhaling; maar ook qua beeldscherm en resolutie voert Samsung de lijsten aan waar Apple daar duidelijk lager staat. De Galaxy S7 heeft een 5,1 inch beeldscherm tegenover 4,7 inch in de iPhone 6S. Respectievelijk 1440 x 2560 pixels tegenover 750 x 1334.

Het uiteindelijke resultaat is toch wat lastiger te beoordelen. Apple heeft wederom een manier gevonden om pixels optimaal af te stemmen op de gebruikerservaring. Ook 3D Touch is erg aangename toevoeging op het geheel met mooie onderscheidende gebruiksmogelijkheden. Het scherm van de Galaxy S7 is echter wel verbluffend te noemen en samen met de ‘altijd aan-functie’ maakt deze combinatie ijzersterk.

Het display van de Galaxy S7 en iPhone 6S

Het besturingssysteem

Ook op dit vlak zijn Apple en Samsung altijd heftig met elkaar in gevecht; Android versus iOS. Elk besturingssysteem (Operating System, OS) heeft zo zijn eigen plussen en minnen. Zo heeft Android als voordeel dat het makkelijk aan te passen is naar je persoonlijke smaak. iOS wordt vooral geprezen om zijn simpelheid (“een kind van 3 kan er mee overweg”) en strakke uitstraling maar is weer wat minder makkelijk aan te passen naar je persoonlijke smaak. Qua Apps staat iOS natuurlijk bekend als de grote winnaar. iOS versie 9 is natuurlijk een ideaal besturingssysteem, iOS 10 laat overigens niet lang meer op zich wachten.

De camera

De camera's van de S7 en 6SHet is een gegeven dat Samsung lange tijd voorop heeft gelopen als het om kwaliteit én specificaties gaat van de camera. Apple heeft op dit vlak een aantal jaren stil gestaan qua groei in Megapixels, maar sinds de iPhone 6s is er een grote stap gezet. Apple heeft niet ingezet op het groeien in Megapixels maar in de kwaliteit van de camera. Meer megapixels betekent niet per definitie een betere kwaliteit. Ook op dit vlak is duidelijk het verschil in visie te merken. Maar als we nu naar de Galaxy S7 en de iPhone 6S kijken, dan ontlopen beiden fabrikanten elkaar niet veel meer.

Zo hebben ze allebei een 12 megapixelcamera met autofocus en een panoramafunctie aan de achterkant. Maar ook de camera aan de voorzijden zijn aan elkaar gewaagd; 5MP´s. De kwaliteit van de foto´s blijft een lastig punt, dit omdat omstandigheden vaak verschillen maar ook de “fotograaf” een belangrijke factor is. De Galaxy S7 staat qua diafragma (heeft te maken met hoeveel licht er binnen komt in de camera) wel duidelijk voor op de iPhone 6S. De S7 heeft maar liefst een diafragma van f/1.7. Per saldo zijn de verschillen volgens ons zo minimaal dat er eigenlijk geen winnaar is op dit, maar dus ook geen verliezer!

Zijkanten Galaxy S7 en iPhone 6S

Conclusie

De iPhone 6s en Galaxy S7 zijn beide smartphones die een hoop fans hebben c.q. zullen krijgen en zijn érg aan elkaar gewaagd. Qua design en looks vermoeden wij dat er de komende jaren weinig ingrijpends gaat gebeuren. Een veel gehoorde verwijt aan het adres van Apple is dat ze “achter de feiten aanlopen”. Feitelijk komt het voor deze twee smartphones neer op dat de Galaxy S7 is waterdicht is en kun je hem draadloos kunt opladen. Het zou inderdaad leuk zijn om dit terug te zien in de iPhone 7. Het leuke van de iPhone 6S is weer 3D Touch. Al met al ontlopen beide toestellen elkaar dus nauwelijks.

Wil je je smartphone naar je eigen hand kunnen zetten, moet ie spatwaterdicht zijn, wil je je opslagruimte kunnen uitbreiden én wil je draadloos opladen; dan is de Galaxy S7 wellicht de betere keus. Wil je een kant-en-klaar toptoestel waarbij je minder kunt sleutelen maar wat daardoor stabieler is en je sublieme garantie krijgt; dan kun je beter voor de iPhone 6s gaan. Voor welke smartphone je ook gaat, één ding weet je zeker; je haalt een van de mooiste smartphones van het moment in huis.

Bekijk de officiële informatie over de Galaxy S7 op de Samsung website en de officiële informatie over de iPhone 6S op de website van Apple;

Wat vind jij van dit artikel?
Heeft mij geholpen!
33%
Informatief
67%
Neutraal
0%
Gehad
0%
Nooit meer
0%
Over de schrijver
Dennis Toele

Direct vanaf de eerste lancering van de iPhone was ik gecharmeerd van de iPhone; het materiaal, de finesse en de ongekende (nieuwe) mogelijkheden van een “smartphone”. Omdat de abonnementsprijzen nogal uiteen liepen startte ik een eigen onderzoek en al snel begon iedereen mij te zien al “specialist”. Sindsdien draag ik bij aan Goedkoopste iPhone.nl.

Stel je vraag / Reageren